My Granduncle was ‘Segok'(ed) by a cow.

You may have heard that my granduncle (Tok Tah) was ‘segok'(ed) by a cow two days ago. (Please refer tohttp://ahmadalikarim.wordpress.com/2009/06/07/my-fathers-uncle-segok-by-a-cow/ and  http://aeshahadlina.wordpress.com/2009/06/07/my-granduncle-was-segok-by-a-cow/ ) Here is the news taken from ‘Berita Harian’ one of the local newpapers. I’m sorry as the news was written in Malay.
WAN Abdul Razak dirawat di Hospital Sultanah Nur Zahirah, semalam.

Bekas kakitangan DCA lebam di mata, telinga kiri dan mata

KUALA TERENGGANU (Berita Harian): Seorang pesara cedera dan terpaksa menerima rawatan di Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ) akibat ditanduk seekor lembu yang naik minyak selepas melahirkan anak di Kampung Binjai Bongkok, Bukit Payung, Marang, kelmarin.

Dalam kejadian kira-kira jam 8.30 pagi itu, Wan Abdul Razak Wan Ngah, 73, dikatakan cuba mengalihkan seekor anak lembu yang baru dilahirkan, sebelum beliau ditanduk sehingga rebah dan dipijak ibu lembu berkenaan

Isteri mangsa, Atikah Ibrahim, 63, yang cuba membantu suaminya turut ditanduk dan terpaksa menerima rawatan sebagai pesakit luar di HSNZ.

Seorang jiran yang menyedari kejadian itu, menyelamatkan suami isteri terbabit dengan mengalihkan anak lembu yang baru tiga jam dilahirkan ke tempat lebih jauh daripada mangsa.

Wan Abdul Razak yang juga bekas kakitangan Jabatan Penerbangan Awam (DCA) berkata, dia menarik lembu miliknya yang membuat bunyi bising di kawasan rumah dan tiba-tiba lembu itu bertindak menyerangnya kerana marah selepas anaknya dialihkan.

“Saya tidak ada pilihan dan terpaksa melawan walaupun ditanduk pada bahagian mata, telinga kiri dan badan,” katanya sambil bersyukur ketika ditemui di HSNZ di sini, semalam.

Sementara itu, Atikah berkata, dia memberanikan diri menarik tali pada hidung lembu berkenaan apabila melihat haiwan ternakan itu menyerang suaminya.

“Sewaktu saya menarik tali, lembu berkenaan terus menanduk belakang serta memijak kaki saya,” katanya.

One thought on “My Granduncle was ‘Segok'(ed) by a cow.

  1. The English word for segoked is gored. I have told that to Ali.
    Pity your granduncle. salam to him and my prayers that he recovered fast and well.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s