Feeds:
Posts
Comments

Archive for the ‘Politics’ Category


PETALING JAYA: Singapore has warned Malaysian politicians to stay out of its affairs, in the light of the arrests of 21 Malaysians for demonstrating in the island republic.

A joint statement by the Ministries of Home (MHA) and Foreign Affairs (MFA) said demands by Malaysian Members of Parliament for Singapore to let off those arrested was seen as foreign interference.

“Actions to involve foreign parties are attempts to seek special treatment and to further politicise what is essentially a domestic law and order issue in Singapore,” it said in a statement on its website.

Singapore added that it had always taken a strong stand against foreign issues or politics brought into the island nation.

It added that it did not interfere in domestic affairs of other countries, and expected similar treatment in return.

Previously, Malaysians gathered at Singapore’s Merlion Park on May 8 and 11 to protest against the May 5 general election results.

They were a rendition of the Blackout 505 rallies that took place in major cities around Malaysia.

On May 11, 21 Malaysians were arrested by Singaporean police. The work pass of one and visit passes of two others were revoked. The remaining 18 are currently being investigated by authorities there.

Several Malaysians have since approached their political representatives, including DAP’s Kulai MP Teo Nie Ching, for aid.

Last week Thursday, several Pakatan Rakyat MPs also petitioned the Singapore High Commission in Kuala Lumpur for leniency against the 21.

Meanwhile, in response, Teo said she was only fighting for the one whose work pass was revoked, arguing that the person was unfairly punished.

She said that the particular person only attended one rally, adding that Singapore’s reaction was too harsh.

“It’s not that we want to interfere with (Singapore’s) internal affairs. If (the one person) only attended one protest, then that is unfair,” she said.

Teo said that eight of the 21 had approached her over the matter, and with some telling her that they accepted their punishment.

She added that there was a spate of miscommunication in the episode, and asked Singapore to re-investigate the case.

“We’re only pleading for the one person…I don’t think this amounts to interfering. They are Malaysian citizens, and we have a duty to them,” she said.

(The Star Online http://thestar.com.my/news/story.asp?file=/2013/5/29/nation/20130529110855&sec=nation)

Read Full Post »


Kata Datuk Seri Najib: “Mereka bawa cerita kononnya kita mengimport 40,000 Mat Bangla untuk mengundi dalam pilihan raya. Kalau nak bawa 40,000 Mat Bangla, sebuah Jumbo muatannya 400 bererti 100 buah Jumbo terpaksa mendarat di lapangan terbang. Saya nak tanya kepada pembangkang, tunjuk di mana ada 100 buah jumbo yang telah mendarat di lapangan terbang kita.”

(minit 5:14)

Tapi tahukah anda rahsia bagaimana Mat Mat Bangla dibawa ke Malaysia oleh BN? Ini gambar yang saya perolehi dari pisau.net.

Mat Bangla

Mat Bangla melimpah ke bahagian atas kapal terbang

Kalau dah sampai melimpah ke bahagian atas kapal terbang, pasti mereka yang di dalam disumbat sampai ke dalam overhead bin. Itu pun belum dikira lagi yang berada di dalam tempat cargo, yang berasak-asak berdiri di ‘cockpit’ dan yang disumbat di dalam tandas-tandas kapal terbang. Oleh sebab itu walaupun sebuah Jumbo muatannya hanya 400 orang, tetapi khas untuk persediaan sempena PRU13, sebuah Jumbo boleh memuatkan beribu-ribu penumpang.

Yang duduk di atas tu, tak tahu lah saya macam mana. Mungkin mereka disediakan kerusi siap dengan tali pinggang untuk memastikan mereka tidak akan terjatuh, kalau tidak rugilah BN sebab kehilangan pengundi hantu.

Ya, tak mungkin kesemua mereka akan mematuhi arahan keselamatan, maka dari situlah lahirnya perumpamaan, ‘bagai Bangla jatuh dari langit’. Perumpamaan ini bermaksud terjadinya sesuatu yang tidak disangka malah yang boleh dianggap mustahil.

Sebagai satu langkah keselamatan, saya rasa kita semua mesti sentiasa memakai topi keledar bila keluar dari rumah walaupun semasa berjalan kaki kerana malang tidak berbau, sebab manalah tahu kalau-kalau ada Bangla yang jatuh dari langit.

Read Full Post »


Nampaknya PAS sudah hilang pertimbangan. Sudahlah mereka mahukan Barisan Nasional dihancurkan, mereka juga ingin “TUMBANG PAKATAN”

Agaknya siapa yang mereka sokong?

Inilah masalahnya kalau sudah terlalu asyik mendoakan kehancuran dan begitu gemar mencetuskan keadaan huru hara.

Ingat lagi do’a Nik Razi, abang kepada Nik Aziz?

Dan peristiwa Bersih 3.0? Bagaimana mereka berganas di atas nama kebebasan walaupun matlamat tidak menghalalkan cara?

Sehingga sanggup mati sekali pun?


Sanggupkah kita biarkan Malaysia diperintahkan oleh pihak yang begitu keliru?

Read Full Post »


Dulu, pemimpin PAS katakan yang mereka memperjuangkan Islam yang kononnya tidak diendahkan oleh parti Barisan Nasional. Malah di dalam buku terbitan Pemuda Pas, ‘100 sebab kenapa UMNO wajib ditolak’, perkara yang paling utama yang mereka katakan ialah, UMNO mesti ditolak kerana “UMNO Tolak Hudud”. Tetapi alangkah anehnya apabila PAS masih lagi bekerjasama dengan DAP walaupun pengerusinya, Karpal Singh, bukan sahaja menolak hudud malah anti-hudud.

karpal langkah mayat statement

Sudahlah begitu, tiba-tiba sahaja Haji Hadi Awang pula selaku Presiden PAS yang dulunya memperjuangkan negara Islam mengatakan bahawa, “Dalam Quran dia tak sebut ‘Islamic state’ (negeri Islam), dia sebut negara kebajikan.”

Dulu:

Sekarang:


Sikap liberalisme dan pluralisme agama di kalangan pemimpin PAS juga semakin menjadi-jadi. Pemimpin PAS kini telah menghalalkan berdoa di dalam kuil Buddha bersama tok sami ataupun menyanyi lagu Gospel bersama orang-orang Kristian yang mana bertentangan dengan ajaran Ahli Sunnah Wal Jamaah.

surin21-300x234

Pluralisme Pas 1

Mereka bersikap seperti Ayah Pin, yang mengakui dirinya dihantar dari kerajaan langit untuk menjaga keharmonian manusia di atas dunia, tidak kira apa agama.

Pernahkah anda terfikir mengapakah DAP, yang begitu vocal dan ketara dalam melawan prinsip Islam dan membenci agama Islam, tidak menolak pemimpin-pemimpin PAS? Malah mereka bekerjasama di dalam satu gabungan ‘Pakatan Rakyat’ demi ‘menawan Putrajaya’. Tontoni dan dengarlah video di bawah untuk mengetahui muslihat DAP di sebalik hubungan mereka bersama PAS dari seorang bekas ahli DAP sendiri.

Read Full Post »


…Perjuangan agama yang mulia pula difitnahkan sebagai satu tipu helah politik. Kononlah mereka yang mempertahankan ‘fatwa orang Islam yang sedang ‘menuju Putrajaya’ dihalalkan berdoa bersama tok sami Buddha di dalam kuil Buddha atau menyertai upacara Hindu’ inilah pejuang Islam yang sebenar.  Tontonilah video dibawah.

Siapakah sebenarnya pengkhianat agama Islam tercinta?

Read Full Post »


The announcement has been made; our prime minister Dato’ Seri Najib Abdul Razak has obtained royal consent from the Yang di-Pertuan Agong Tuanku Abdul Halim Mu’adzam Shah to dissolve the Parliament immediately. The announcement was aired on the national radios and televisions about an hour ago. The Election Commission is expected to meet within a week to determine polling date which must be held within two months.

 

Read Full Post »


Credits to Badut Rakyat.

Read Full Post »

« Newer Posts - Older Posts »

%d bloggers like this: